Uitstapjes in de omgeving van Molenbergh


De Havixhorst

De Havixhorst is een in 1618 erkende havezate gelegen op een landgoed in het dorpje De Wijk. Zowel in de havezathe als in het koetshuis bevindt zich een restaurant. Het gebied rond De Havixhorst is een vrijwel ongeschonden voorbeeld van het oude hoevenlandschap. Mede door haar ouderdom bezit dit landschapstype bijzondere waarden. Over het landgoed is een gemarkeerde wandelroute uitgezet.

Ga naar De Havixhorst
6 km

perenpluk BB Drenthe

Perenpluk

Op de 1e zaterdag van oktober vindt de jaarlijkse Perenpluk in Ruinerwold plaats.Een veilingmeester loopt in 5 uur de 7 km lange Dokter Larijweg af en het is mogelijk te bieden op de oogst van de perenbomen. De gemiddelde prijs van een boom ligt tussen de € 5,- en €10,-.

Ga naar De Perenpluk
3 km

modewereld van de belt 7 km vanaf Molenbergh

Modehuis van de Belt

Van de Belt Modewereld is voor een grote groep consumenten in het noorden van het land al jaren een begrip. Maar er komen zelfs klanten uit Zeeland kijken naar meer dan 200 topmerken. Koffie is gratis in het hippe restaurant.

Ga naar Modewereld Van de Belt
6 km

Karstenhoeve vlakbij Bnb Molenbergh

Karstenhoeve

Museumboerderij De Karstenhoeve
De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw is een van de mooiste monumentale museumboerderijen van ons land.

Ga naar De Karstenhoeve
4 km

saunacomplex Thermen Zuidwolde op 20 km afstand van Molenbergh

Sauna Thermen Zuidwolde

Het saunacomplex als je kiest voor aandacht, rust en ruimte. Ze hebben ook een fijne kaart met o.a. vegetarische gerechten. Gasten van Molenbergh krijgen een interessante korting.

Ga naar Sauna Zuidwolde
15 km

Deooievaars op De Lokkerij6 km vanaf Molenberg resized 1

Ooievaarsstation De Lokkerij

Hoewel sommige van de destijds opgerichte ooievaarsbuitenstations zijn gesloten, functioneert De Lokkerij in De Wijk nog volop: infocentrum en tevens asiel. Hier bekijk je ooievaars van dichtbij.

Ga naar De Lokkerij
6 km

staphorst BB Drenthe BB Drenthe

Staphorst

Het streekdorp Staphorst is vooral bekend vanwege de rol die de kerken er nog spelen en de klederdracht. Het is een lintdorp met riet gedekte boerderijen geschilderd in Staphorster groen en blauw. Staphorst heeft op woensdagmiddag een gezellige weekmarkt en in de zomer de Staphorster dagen.

Ga naar Staphorst
8 km

Frederiksoord BB Drenthe

Koloniën van weldadigheid Frederiksoord

Kom naar Frederiksoord en beleef het bijzondere verhaal van de paupers in de Koloniën van Weldadigheid. Een must-see als je in Drenthe bent! Met sinds 2019 een interactief museum

Ga naar Frederiksoord
20 km

InOutHout 2

In Out Hout

Nico Westenbrink van Inouthout timmert vanuit Ruinerwold al sinds 2008 aan de weg met zijn houten meubelen op maat. Unieke exemplaren, ook op wens gemaakt, van banken tot grafkisten, van buitenkeukens tot decoratie. Neem een kijkje in de werkplaats.

Ga naar In Out Hout
3km

meppel 8 km vanaf molenbergh

Meppel

Meppel is de enige echte havenstad in de hele provincie Drenthe met de meest landinwaarts gelegen officieel erkende zeehaven van Nederland. Daarnaast is het centrum met de oude geveltjes en grachten een bezoekje waard. Elke donderdag weekmarkt en in de zomer is er elke week Donderdag Meppeldag.

Ga naar Meppel
7 km

plaggenhut BB Drenthe

Plaggenhut in Echten

Hier vind je een nagebouwde plaggenhut, de behuizing van arme gezinnen in vroegere tijden. Toeristinfocentrum en plattelandswinkel ’t Huus mit de Belle’ dat gevestigd is in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de brink. Hier kun je terecht voor een kopje koffie of thee, leuke cadeautjes, streekproducten en informatie over de omgeving.

Ga naar Echten
6 km

Olde Fietse 3 km vanaf bnb molenbergh

Antiekboerderij De Olde Fietse

Een ongelofelijk grote verzameling antiek, brocante en curiosa prachtig uitgestald in een modelboerderij uit 1925.  Overigens is Ruinerwold een omgeving met veel kringloopwinkels en adressen om eindeloos te snuffelen. In een straal van 10 kilometer vind je 7 kringloopwinkels.

Ga naar De Olde Fietse
3km

Cultuur

Nederland is prachtig en vanuit Ruinerwold kun je binnen 5 tot 30 minuten een heleboel bezienswaardigheden bezoeken. Op die reis kun je teruggaan in de tijd.

fiets icon
In 1925 werd de Dokter Larijweg aangelegd, als vervanging van de smalle weg met  “vonders”; zogenoemde kleine bruggetjes over de sloten. Duizend hoogstam perenbomen werden bij die gelegenheid langs de weg geplant. Op de eerste zaterdag in oktober wordt de rijke oogst bij opbod verkocht tijdens het Perenplukfestijn.

De Larijweg loopt paralel aan De Weidenweg, 3 km noordelijker. Aan deze weg ligt de Karstenhoeve uit 1680, die als museumboerderij te bezoeken is en ook Toeristische infopunt van onze omgeving is.

Verder biedt Ruinerwold een aantal bijzondere winkels. Zo is daar Opoes Erfenis, de kleinste kruidenier van Nederland waar je nog daadwerkelijk je inkopen kunt doen. Verderop staat De Olde Fietse een modelboerderij uit 1925 waar de antiek en curiosa een feest der herkenning zullen zijn voor menigeen.

3 km in zuidelijke richting ligt het dorpje De Wijk. Bezoek het ooievaarsstatiom de Lokkerij en wandel ook even langs Havezathe De Havixhorst. En wist je dat er zelfs mensen uit België naar De Wijk komen vanwege Modewereld Van de Belt. Daar kan de Bijenkorf niet aan tippen. Lekker shoppen of uitrusten in het net nieuw gebouwde restaurant. De koffie is gratis. Maak het fietstochtje compleet door over Echten terug te fietsen waar je nog een echte plaggenhut kunt bezichtigen.

Stap je in de auto dan rijd je in een kwartier naar Frederiksoord bekend vanwege de vroegere Maatschappij van weldadigheid. Zeer interessant voor jong en oud.

Verder ben je in een straal van 5 tot 15 kilometer in plaatsen als Meppel, Staphorst en Hoogeveen. 

Meppel breedbeeld