De Havixhorst

De Havixhorst is een in 1618 erkende havezate gelegen op een landgoed in het dorpje De Wijk

Perenpluk

Op de 1e zaterdag van oktober vindt de jaarlijkse Perenpluk in Ruinerwold plaats. Het is mogelijk te bieden op de perenbomen aan de Dokter Larijweg

Museumboerderij De Karstenhoeve

De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw is een van de mooiste monumentale museumboerderijen van ons land.

Opoes Erfenis

De kleinste kruidenier van Nederland waar je nog daadwerkelijk je inkopen kunt doen.

Cultuur

Nederland is prachtig en vanuit Ruinerwold kun je binnen 5 tot 30 minuten een heleboel bezienswaardigheden bezoeken. Op die reis kun je teruggaan in de tijd.


In 1925 werd de Dokter Larijweg aangelegd, als vervanging van de smalle weg met  “vonders”; zogenoemde kleine bruggetjes over de sloten. Duizend hoogstam perenbomen werden bij die gelegenheid langs de weg geplant. Op de eerste zaterdag in oktober wordt de rijke oogst bij opbod verkocht tijdens het Perenplukfestijn.

De Larijweg loopt paralel aan De Weidenweg, 3 km noordelijker. Aan deze weg ligt de Karstenhoeve uit 1680, die als museumboerderij te bezoeken is en ook Toeristische infopunt van onze omgeving is.

Verder biedt Ruinerwold een aantal bijzondere winkels. Zo is daar Opoes Erfenis, de kleinste kruidenier van Nederland waar je nog daadwerkelijk je inkopen kunt doen. Verderop staat De Olde Fietse een modelboerderij uit 1925 waar de antiek en curiosa een feest der herkenning zullen zijn voor menigeen.

3 km in zuidelijke richting ligt het dorpje De Wijk. Bezoek het ooievaarsstatiom de Lokkerij en wandel ook even langs Havezathe De Havixhorst. En wist je dat er zelfs mensen uit België naar De Wijk komen vanwege Modewereld Van de Belt. Daar kan de Bijenkorf niet aan tippen. Lekker shoppen of uitrusten in het net nieuw gebouwde restaurant. De koffie is gratis. Maak het fietstochtje compleet door over Echten terug te fietsen waar je nog een echte plaggenhut kunt bezichtigen.

Stap je in de auto dan rijd je in een kwartier naar Frederiksoord bekend vanwege de vroegere Maatschappij van weldadigheid. Zeer interessant voor jong en oud.

Verder ben je in een straal van 5 tot 15 kilometer in plaatsen als Meppel, Staphorst en Hoogeveen. 

Meppel

Meppel is de enige echte havenstad in de hele provincie Drenthe. Zijn haven is de meest landinwaarts gelegen officieel erkende zeehaven van Nederland. Daarnaast is het centrum met de oude geveltjes een bezoekje waard.

Maatschappij van Weldadigheid

In totaal richtte de Maatschappij van Weldadigheid zeven Koloniën op. Twee daarvan waren voor armen die vrijwillig voor het Koloniebestaan kozen. In de overige vijf werden bedelaars en landlopers gedwongen opgenomen. In Frederiksoord kun je het beleef- en experiecentrum Huis van Weldadigheid bezoeken.

Staphorst

Het streekdorp Staphorst is vooral bekend vanwege de rol die de kerken er nog spelen de eigen klederdracht. Het is een lintdorp met riet gedekte boerderijen geschilderd in Staohorster groen en blauw.

Plaggenhut

Hier vind je een nagebouwde plaggenhut, de behuizing van arme gezinnen in vroegere tijden.

Meppel

Meppel is de enige echte havenstad in de hele provincie Drenthe. Zijn haven is de meest landinwaarts gelegen officieel erkende zeehaven van Nederland. Daarnaast is het centrum met de oude geveltjes een bezoekje waard.

Museumboerderij
De Karstenhoeve

De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met zijn authentieke interieur is dit rijksmonument een van de mooiste museumboerderijen van ons land.

Opoes Erfenis

De kleinste kruidenier van Nederland waar je nog daadwerkelijk je inkopen kunt doen.

Plaggenhut Echten

Plaggenhutten trof je aan in veenontginningsgebieden. Ze waren het onderkomen van veenarbeiders. Het bouwsel bestond meestal uit houten planken. De kieren werden dichtgestopt met alles wat daarvoor bruikbaar was. Het dak werd gemaakt van afgestoken heideplaggen die dakpansgewijze op elkaar werden gelegd. De plaggenhut in Echten werd in 1981 gebouwd door bewoners van het dorp.

Havezathe De Havixhorst

De Havixhorst is een havezathe gelegen op een landgoed aan het mooie riviertje de Reest. Van oudsher vestigden Drentse boeren zich op de zandhorsten langs dit riviertje. Des te rijker qua uitstraling en decoratie, des te meer aanzien. In 1979 is begonnen met de restauratie, waarna het in 1982 als Châteauhotel en -restaurant in gebruik is genomen. In 1982 is het landgoed door de Stichting Het Drentse Landschap aangekocht.

Perenpluk

De Perenpluk Ruinerwold aan de Dokter Larijweg is een groot feest voor het hele gezin! Traditioneel worden de ruim 1.100 bomen aan de 7 kilometer lange dokter Larijweg verkocht op de 1e zaterdag in oktober.

STAPHORST

Staphorst, een lintdorp op fietsafstand van Ruinerwold. De karakteristieke boerderijen staan er altijd keurig verzorgd bij. En de vrouwen in klederdracht vertonen zich nog steeds al gaat de jongere generatie liever modern gekleed.

Contact gegevens

De Molenbergh

Janet en Jaap van der Molen

De Weidenweg 27, 7961LN Ruinerwold

janet@molenbergh.nl

06 1149 2750

 

 

Contactformulier

3 + 14 =